Saturday, 21 January 2017

SEDIH!!! Bayi 8 Bulan Menangis Hingga Akhirnya Meninggal dunia... Apa Yang ditemui Ibunya Memang Mengejutkan!!

Tags
SEDIH!!! Bayi 8 Bulan Menangis Hingga Akhirnya Meninggal dunia... Apa Yang ditemui Ibunya Memang Mengejutkan!!

Seorang bayi  berusia lapan bulan bernama Rhea Jane meninggal dunia setelah menangis tanpa henti. 

Kejadian yang tidak disangka-sangka ini begitu menyedihkan ibu bapanya. Sebelum kejadian tersebut berlaku, bayi yang periang itu sedang dijaga oleh ibu dan neneknya.

Walaup dijaga oleh mereka namun bayi ini masih juga dapat bergerak untuk mengambil barang yang bukan alat permainannya. 

Bayi 8 Bulan bernama Rhea Jane itu maut selepas didapati menelan penutup botol air. 

Seperti dilaporkan oleh viral4real, mungkin kejadian tersebut dapat dijadikan pengajaran berguna kepada setiap ibu bapa

Memang, bayi sebaya itu memang suka sekali memasukkan segala sesuatu ke dalam mulutnya. 

Maka sudah sewajibnya orang tua harus berhati-hati  pada sang buah hati agar kejadian yang malang ini tidak berlaku kepada anak merek seperti yang terjadi oleh Rhea Jane. 

Akibat dari benda yang ditelannya itu, Rhea kesukaran bernafas. 

Kejadian itu bermula ketika neneknya sedang mencari cucunya itu. Sementara, ibunya sedang nyenyak tidur. 

Rhea diletakkan di dalam kereta sorong dan neneknya beranggapan bayi tersebut tidak akan dapat mencapai barangan. 

Tapi siapa sangka, Rhea masih boleh mengambil tutup botol air mineral bersaiz satu liter. Padahal, ketika itu neneknya tidak melihat ada benda itu di sekitar Rhea tidur. 



Ketika mendengar Rhea menangis, ibu dan nenek ini terus menghampirinya. Mereka melihat Rhea meronta sambil menangis kuat. Mereka menyedari bahawa ada sesuatu di dalam mulutnya. 

 Pada masa itu, ibu Rhea berjaya mengeluarkan tutup botol minuman tersebut dari dalam mulutnya. Tapi sayang sekali, segalanya sudah terlambat. 

Rhea akhirnya menghembuskan nafasnya yang terakhir. Dia meninggal dunia kerana kekurangan oksigen. 

Ramai netizen yang memberikan doa dan simpati pada ibunya. 

Tidak kurang juga ada netizen yang memberi komen supaya ibu bapa harus lebih berhati-hati dalam mengawasi anak-anak mereka. 

Lebih-lebih lagi jauhkan bayi dari barang-barang yang boleh berisiko membuat anaknya di dalam bahaya. Menurut ibunya, Rhea merupakan bayi yang ceria dan cergas. 

Selain membuat orang tua senang, Rhea juga seringkali membuat saudara dan sanak keluarga menjadi terhibur dengan tingkah lakunya.

"Abah Baru Meninggal, Saya Harap Abah MASUK NERAKA" MasyaAllah. PENGSAN Ustaz Bila dengar Anak Dara Sunti ini Bercakap. Rupa-Rupanya, Sesuatu Telah Terjadi antara dia dan ayahnya..........

Tags
"Abah Baru Meninggal, Saya Harap Abah MASUK NERAKA" MasyaAllah. PENGSAN Ustaz Bila dengar Anak Dara Sunti ini Bercakap. Rupa-Rupanya, Sesuatu Telah Terjadi antara dia dan ayahnya..........



Dia Diuji oleh Allah dengan kehilangan seorang ayah di usia mentah ..baru berusia 9 tahun ketika tu. Saya lihat dia kuat sangat. Raut wajahnya tak pernah nampak sedih. Sentiasa ceria seolah-olah tiada apa yang berlaku.

Hasil carian imej untuk Ayah Aku Baru Meninggal..Memang Dia Tak Layak Ke Syurga,Aku Tak Nangis Sebab Dia Rupanya…
Hasil carian imej untuk Ayah Aku Baru Meninggal..Memang Dia Tak Layak Ke Syurga,Aku Tak Nangis Sebab Dia Rupanya…

BERITA TERKINI: PENGUMUMAN PENTING SIAPA YANG SEDANG MENUNGGU BR1M . Mohon Semua Tolong SHARE BENDA PENTING ini. Jangan sampai BR1M tak Masuk Nanti.

Tags
BERITA TERKINI: PENGUMUMAN PENTING SIAPA YANG SEDANG MENUNGGU BR1M . Mohon Semua Tolong SHARE BENDA PENTING ini. Jangan sampai BR1M tak Masuk Nanti.
Pembaruan tersebut mungkin mengambil sedikit waktu karena informasi pelamar akan melalui beberapa prosedur revisi dan verifikasi kualifikasi dari lembaga terlibat yang ditetapkan oleh Kementerian Keuangan Malaysia Tanggal resmi untuk tujuan lainnya secara online status persetujuan Permohonan atau Update Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M 2017) akan ditetapkan dan diinformasikan kepada pemohon kelak
REVISI KEPUTUSAN BR1M 2017 STATUS KELULUSAN PERMOHONAN ATAU STATUS UPDATE
Informasi pemohon akan direvisi dengan lembaga yang ditetapkan oleh Kementerian Keuangan Malaysia seperti berikut Bil Nama Badan Bil Nama Badan1 Jabatan Pendaftaran Negara7 Polisi Diraja Malaysia2 Tentara Malaysia8 Kumpulan Wang Simpanan Pekerja3 Departemen Akuntan Negara Malaysia9 Dana Amanah Pensiun4 Departemen Layanan Publik10 Departemen Transportasi Jalan5 Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia11 Kementerian Pendidikan Tinggi6 Departemen Agama Islam Negeri12 Komisi Perusahaan Malaysia
MEMBUAT SEMAKAN STATUS KELULUSAN PERMOHONAN ATAU STATUS UPDATE BR1M 2017 Pemohon dapat membuat revisi tersebut langsung secara online (online) dengan mengikuti langkah-langkah mudah seperti berikut
1 Layari Sistem Aplikasi lainnya Status BR1M Tahun 2017 melalui judul link di bawah Sistem Aplikasi lainnya Status Persetujuan Permohonan Atau Status Update BR1M 2017
2 Masukkan atau isi No. Mykad Anda di kolom yang tersedia Klik tombol lainnya Status Aplikasi Sebelum berhasil mengakses sepenuhnya sistem aplikasi status aplikasi Anda diminta untuk menjawab pertanyaan keamanan misalnya seperti pada lampiran
3. Pertanyaan Keamanan Pemohon wajib menjawab 2 pertanyaan keamanan dengan benar sebelum diizinkan membuat revisi status Pertanyaan keamanan dan jawaban untuk pertanyaan tersebut adalah berdasarkan informasi terakhir yang diisi oleh pemohon selama aplikasi baru atau update Silakan pilih dua pertanyaan keamanan yang tepat Anda ingat jawabannya untuk menghindari masalah seperti kegagalan untuk mengakses sistem revisi status permohonan BR1M Jika jawaban untuk pertanyaan keamanan yang pertama Anda Kirim itu benar, pertanyaan keamanan kedua akan menyusul. Silakan lakukan hal yang sama yaitu jawab dengan benar dan klik pada tombol Kirim Jika Anda tidak yakin dengan jawaban bagi pertanyaan keamanan itu, silahkan klik tombol Ubah Pertanyaan dan buat pilihan pertanyaan lain Jika jawaban yang diberikan salah, pemohon hanya dapat mencoba sebanyak 3 jenis pertanyaan untuk menjawab pertanyaan keamanan Jika jawaban yang diberikan itu masih salah, peringatan seperti berikut akan ditampilkan lainnya Secara Online Gagal. Sila Rujuk ke Cabang LHDNM yang terdekat 4. Status Tampilan Aplikasi Setelah berhasil melewati tahap ini, status aplikasi Anda akan diberitahu dan ditampilkan selain dapat mencetak lampiran tersebut
NOTA PENERANGAN MENGENAI STATUS SEMAKA
Status Deskripsi diterima Permohonan Anda Telah Berhasil Terdaftar Dalam Proses Permohonan Anda Dalam Proses lainnya Dan Verifikasi Kelayakan Ditangguhkan Pemohon Perlu Membuat Update Informasi Aplikasi Lulus Aplikasi Telah Disetujui / Berhasil Tidak Lulus Permohonan Tidak Disetujui / Tidak Berhasil status Kredit Tidak Berhasil Surat saran lulus Gagal Kredit akan Dikirimkan kepada pemohon dan harus membawa surat tersebut bersama KTP Asal untuk menguangkan di Bank Simpanan Nasional (BSN) saja Jika Anda mengalami masalah seperti tidak dapat membuat revisi secara online, silakan lihat cabang Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDNM) terdekat Silakan bawa salinan identifikasi pemohon, pasangan dan tanggungan Pemohon atau penerima yang memiliki pertanyaan bisa menghubungi bebas pulsa 1800-88-2716 (LHDNM) atau 03-8882 4565/4566 (Departemen Keuangan) atau email ke br1m@treasury.gov.my Pertanyaan Sering Diajukan

Jawaban Status Aplikasi Saya [diterima] Status ini menunjukkan aplikasi Anda telah berhasil didaftar dan akan melalui tahap berikutnya Status Aplikasi Saya [Dalam Proses] atau [Ditangguhkan] Ini menunjukkan bahwa aplikasi Anda dalam proses revisi dan verifikasi kelayakan Harap membuat revisi dari waktu ke waktu untuk status terkini Jika status menampilkan “Ditangguhkan” pelamar harus membuat update informasi aplikasi status aplikasi Saya [Lulus] status tersebut menunjukkan aplikasi Anda disetujui atau berhasil status aplikasi Saya [tidak Lulus] status tersebut menunjukkan permohonan Anda tidak disetujui atau tidak berhasil Saya ingin membuat revisi tetapi data menunjukkan no Mykad tidak ada bahkan sebelum ini saya telah menyelesaikan dan mengirim aplikasi Jika Anda mengalami masalah ini, Anda harus terhubung langsung ke cabang Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDNM) terdekat dan nyatakan masalah Anda permohonan saya disetujui. Bila saya akan dapat duit BR1M Untuk kategori cowok itu akan dibayarkan sekaligus Kategori rumah tangga akan menerima pembayaran secara tiga fase Jadwal Tanggal Pembayaran BR1M 2017 Kenapa teman, kerabat saya sudah dapat duit BR1M tetapi saya belum lagi, aplikasi saya sudah dikonfirmasi disetujui
Pembayaran akan dilakukan secara bertahap, silahkan nantikan giliran pembayaran untuk Anda Untuk mengajukan keluhan jika duit BR1M belum dapat dari tanggal yang seharusnya diterima Keluhan Masalah Duit BR1M Belum Dapat Pastikan Gunakan Saluran yang Benar Cara Pembayaran Diterima? Duit BR1M akan disalurkan langsung ke rekening bank tabungan penerima secara bertahap-tahap sekiranya memberikan informasi no rekening selama aplikasi atau pembaruan Sementara sebagian kecil penerima yang belum memiliki rekening bank akan menerima BR1M dalam bentuk voucher Kecepatan pengkreditan duit bantuan BR1M ke tabungan turut tergantung kepada sistem bank penerima Penerimaan duit BR1M dalam bentuk voucher kemungkinan terlambat dibandingkan penerima yang memilih pembayaran BR1M disalurkan melalui rekening tabungan bank Bisa saya tahu penyebab aplikasi tidak disetujui atau tidak berhasil
Antara Sebab Dan Punca Permohonan BR1M Gagal Dapatkah saya mengajukan banding setelah permohanan saya dikonfirmasi tidak berhasil Mengenai hal ini, nantikan pengumuman lanjut dari pemerintah yang akan dipublikasikan oleh media resmi (media arus utama) Apakah surat pemberitahuan status permohonan akan dikirim ke alamat pemohon atau penerima Ya , pemohon atau penerima turut diinformasikan status dan informasi lengkap BR1M melalui surat pemberitahuan yang akan dikirim ke alamat yang ada dalam rekaman data Bagaimana waris dapat membuat klaim Skim Khairat Kematian untuk BR1M 2017 dan apakah prosedur dan dokumen yang diperlukan Cara membuat klaim Skim Khairat Kematian BR1M 2017 Saya membutuhkan
deskripsi lanjut sebab info-info yang dinyatakan tidak terkait dengan masalah BR1M saya Anda disarankan menghubungi bebas pulsa 1800-88-2716 (LHDNM) atau 03-8882 4565/4566 (Kementerian Keuangan) ataupun langsung ke cabang Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDNM ) terdekat Pertanyaan langsungFacebook Resmi Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia (LHDNM) Respon Keputusan permohonan BR1M 2017 Pemberitahuan dan surat pemberitahuan lulus atau gagal permohonan BR1M 2017 akan dikirimkan kepada pelamar mulai minggu kedua Februari 2017 Bagi setiap aplikasi yang sukses, biaya BR1M akan mulai dikreditkan ke rekening penerima secara bertahap pada pertengahan Februari tahun 2017 dan tanggal yang tepat pengkreditan akan diinformasikan oleh pemerintah melalui Kementerian Keuangan Malaysia (MOF).

4 Gambar Wajah Sebenar Pemandu Kerata WWC8908 Mercedes Yang Belasah Pemandu Lori Sampai Lunyai

Tags


4 Gambar Wajah Sebenar Pemandu Kerata WWC8908 Mercedes Yang Belasah Pemandu Lori Sampai Lunyai


Gambar Pemandu Kerata WWC8908 Merc Belasah Pemandu Lori Tersebar|Susulan kejadian seorang pemandu lori dibelasah lima lelaki dipercayai pengawal peribadi kepada individu bergelar datuk 14 Januari lalu di Bukit Antarabangsa, polis kini sedang giat mengenal pasti kesemua suspek.

Timbalan Ketua Polis Daerah Ampang Jaya Superintendan Mohd Zaid Hassan berkata pihaknya dimaklumkan mengenai pergaduhan tersebut yang berpunca dari insiden perlanggaran membabitkan dua kenderaan.

Bagaimanapun seorang suspek yang dipercayai merupakan pemandu kereta Mercedes Benz yang dinaiki oleh tiga lelaki Melayu dan seorang lelaki India tersebut dikenal pasti.

Gambar pemandu tersebut telah tersebar dilaman media sosial sejak semalam,lelaki berkenan di percayai bernama izakri bin zakaria yang masih lagi dalam buronan polis.

Sementara itu, Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar mengesahkan polis sudah menahan seorang lelaki bagi membantu siasatan berhubung kes terbabit.

“Walaupun kedua-dua pihak sudah bersetuju untuk menyelesaikan kes terbabit sendiri tetapi kita tidak boleh menerimanya. Tindakan dilakukan mereka seolah-olah negara ini tiada undang-undang.

“Saya mengarahkan Ketua Polis Daerah Ampang untuk mengesan mereka yang bertindak memukul pemandu lori berkenaan dan suspek juga sudah dikenal pasti,” katanyaa

Haaa tulah.. Galok sgt buat video slo-mo tepi padang.. kan dah kene kejar ngan kerbau.. Buruk muke2.! mujur sempat lari

Tags



Haaa tulah.. Galok sgt buat video slo-mo tepi padang.. kan dah kene kejar ngan kerbau.. Buruk 
muke2.! mujur sempat lari ­čśé



Hasil berkubang dengan anak semalam kat Sawah..Puyu dengan sepat.Ingat nak buat perkasam..tapi Penyakit Malas tu ada....Kita Perkasam lah dalam peti dulu..

Tags

RAJIN BERKUBANG INILAH HASILNYA JOM LAYAN TANGKAP IKAN CARA ORANG KAMPUNG 

Hasil berkubang dengan anak semalam kat Sawah..Puyu dengan sepat.Ingat nak buat perkasam..tapi Penyakit Malas tu ada....Kita Perkasam lah dalam peti dulu..




SUMBER ; ZURINA AB SALIM

SAMA-SAMA KEPALA KEMBANG..PERGHHH SKILL AYAM SABUNG BILA BERLAWAN DENGAN KING COBRA.

Tags
SAMA-SAMA KEPALA KEMBANG..PERGHHH SKILL AYAM SABUNG  BILA BERLAWAN DENGAN KING COBRA.






Roomate Baik Sgt. Saja Selongkar Almari Dia n Terjumpa Sesuatu Yg Buat Aku TERNGANGA !!! -

Tags
Aku ni jenis sempoi. Masuk universiti dpt satu bilik ngan mamat ni. Dia sgt baik. Selalu ajak aku solat awal waktu, puasa sunat, tahajud n sgt jaga aurat. Pernah check hp dia, mmg clear, xde gambar pompuan ke apa ke. Satu hari ni, aku sorang kat bilik, dia gi kelas, aku nampak almari dia terbukak, aku pun saja la tgk2 n terkejut bila jumpa.................. Nangis =(


Roomate Baik Sgt. Saja Selongkar Almari Dia n Terjumpa Sesuatu Yg Buat Aku TERNGANGA !!! | Assalamualaikum dan Salam kemaafan, Nama Aku ISB,aku ex-iium jugak, tapi aku x smbung dgree dekat UIA, so Aku further dkt IPTA lain.Kisahnya mcm ni,Aku diterima masuk ke satu IPTA Malaysia ni,Aku rasa bersyukur sangat dapat ke situ,sebab situ IPTA impian aku dari kecil,padahal UIA lagi power sikit,ye lah tarbiyyah diaa lain mcm sikit…
Actually aku lari tak nak sambung iium sebab aku tak tahan wehh,aku tak suka hidup cara islamik sangat,aku suka sempoi je,aku still solat so on. So aku decide stop dri UIA, Aku ingat dapatlah lari dari dakwah dan tarbiyyah ni tpi aku silap rupanya…
Allah takdirkan aku dapat roomates yang sangat islamik,aku budak engineering dia budak sains sosial amik Kaunseling , Bila first day aku daftar aku masuk,aku masuk second intake, Bila aku masuk je dorm tu perghh Aku terkejut dengar bakal roomates aku tengah mengaji, Aduuhh,masa tu aku cakap dalam hati ” Alaaa,ni bukan uia,nak ngaji2 bagai”, Bila aku bagi salam,dia terus stop ngaji and datang kt aku,dia perkenalkan nama dia kat aku, Nama dia dirahsiakan,so aku kenalkan diri aku..
Masa aku masuk bilik first impression aku sangat teruk sebab ye lah,aku x suka islamik2 sangat,tapi bila tengok muka dia senyum kan aku tiba-tiba jadi tenang. Aku tak tau kenapa, bila masuk je bilik tu dia tu pergi dkt comparment dia tu dia hulurkan alat2 mengemas,dia tlong aku kemas,perghh first time wehh orang baik macam tu kat aku, so lepas kemas tu dia pergi riadah dia ajak aku,tapi aku tolak sebab penat baru first day daftar. So, aku chll je,lah dalam bilik x pakai baju and pakai boxer je,normal la lelaki kan.
Dekat compartment dia sangat bersih,aku try la usha2 tengok,perghhh bersih gila,dekat dinding penuh kata-kata positive or orang panggil positive vibes, Aku x tau kenapa aku mcm x sedap hati duduk bilik tu..
tiba-tiba pintu bilik diketuk and dia bagi salam, tiba2 dia tertengok aku x pakai baju and hanya pakai boxer kemudian aku nampak dia mcm tundukkan pandangan tpi x ketara lah,aku pun cakap sorry2 sebab panas tadi, tpi dia okay je x marah pun aku and x cop pun aku ahli neraka…Sepanjang minggu tu, aku tengok dia aku jadi resah,aku tak tau kenapa, bygkan dia sangat baik,sangat ambil berat,selalu kejut aku subuh,selalu bagi aku makanan, aku mmg okay je kalau org bagi aku,aku on jak..cuma bila dia ajak aku gi surau or program2 kat uni ni aku liat sikit,aku mcm malas sikit,aku cakap ada hal,tapi kan dia sangatlah positif,dia kata xde rezeki nk pergi program sama-sama,Adakala dia snggup x pergi surau sebab teman aku solat jemaah dalam bilik.
Serious weh,sepanjang aku hidup sebilik dengan dia, aku rasa stress jugak tapi aku tak tahu lah kenapa dia ni baik sangat, setiap kali waktu solat dia akan remind aku,dia selalu ajak aku puasa isnin khmis,tapi aku tolak sebab aku selalu keluar makan dengan member aku.
Sepanjang aku duduk dengan dia 1 sem ni,aku nampak macam-macam kebaikan dia,dia tak pernah kedekut apa2,dia siap cakapa ” Kalau “ISB” nak guna barang saya gunalah,saya izin dan halalkan,Serious weh,dia x pernah kedekut, kdg2 aku ada gak stalk hp dia nak tengok dia ni jenis layan perempuan or buat benda2 tak elok,aku curious gak sebab before this aku ada je kawan yang macam tu,tapi Alhamdulillah,aku check hp,laptop dia memang clear dari perkara-perkara tak elok. Aku berani kerat jari beb, Hp dia pakai samsung apa tah,takde skrin lock,so aku ada gak pinjam hp dia bila aku aku xde kredit,tpi ada gak time aku jadi jahat aku aku geledah hp dia,tapi serious weh memang clean habis,kalau ada mesej pun mesej group family,persatuan dia.
Bagi aku hidup dia membosankan,dalam laptop takde movies kalau adapun yang telah ditapis,lagu lagi lahh,nasyid je lah kerja dia.
tapi kann aku tengok hidup dia tenang je,semua berjalan lancar.Aku tak pernah dengar dia tinggi suara,dia cakap sangat sopan dan berbudi bahasa budaya kita,aku jadi malu dengan dia, Kemudian, dia sangatlah menjaga aurat dia,aku tak pernah nampak dia pakai boxer or tak pakai baju, and dia tak pernah salin baju depan aku. Aku tak tau kenapa dia ni pemalu tahap gaban,badan ko berkusta ke,tapi aku xdelah sampai nak intip dia tukar baju,tu macam dah tak normal.
Cuma satu je dia ni aku nampak pelik sikit,dia mcm sakit, dalam senyuman dia ada perit yang dia tanggung, aku ada tanya ; “ko ok tak ni bro? dia cakap ;” Alhamdulillah Sihat “. so aku abaikanlah..cuma dia selalu batuk-batuk sikit..Masa tu dah 2 bulan aku kenal dia,sebilik dengan dia,aku still tak berubah apa-apa2, tapi dia still sama,malah lebih baik lagi, Antara perkara yang selalu dia buat aku ak selalu nampak lah, 1) dia selalu Tahajud, 2) Solat awal waktu, 3) Puasa Isnin khamis 4) Sedekah 5) Senyum 6) Quran 7) Study, Dia ni jenis kuat study gak,selalu gak aku tanya dari mana,dia cakap dari library.
Adalah satu hari ni,aku lepak kat comparment dia,masa tu dia pergi kelas,aku takde kelas pagi tu,tengah aku tiba-tiba baring aku ternampak satu plastik ubat,aku mcm batak and curious la time tu,kemudian aku salin nama-nama ubat tu and aku google beb.
Sumpah wehhh,bila aku google nama-nama ubat tu,aku nangis wehh,air mata aku tiba2 mengalir, ubat2 tu utk sakit kanser,perghhh,he suffered from cancer,aku tak tau cancer apa,sebab bukan bidang kepakaran aku,Seriously masa tu aku terus amik wuduk aku solat 2 rakaat, aku nangis puas-puas, Aku tak sangka,dalam senyuman sahabat aku tu ada keperitan yang dia alami,Seriously Aku siap doa ” Ya Allah, ko berilah kesakitan yang dialami oleh sahabatku ini kepadaku”, kenapa kau berikan pada dia,dia insan yang baik,kenapa kau uji dia begitu, Pada hari tu,aku nekad,Aku solat taubat,Aku janji aku akan jadi sahabat dia yang baik,aku tak akan kecewakan dia lagi, aku minta maaf dekat Allah sebab aku judge dia macam-macam,tapi Allah dah tunjuk kat Aku, AKu Allah uji orang yang Allah sayang.
Sejak dari kejadian tu,aku tak bagitau dia yang aku tahu dia ada cancer,Aku nak support dia dalam diam,aku janji,selagi aku hidup aku akan sokong dia, AKu selalu positif yang akan sampai suatu saat nanti dia bagitau aku,mgkin time dia dah full recover. Sejak hari tu, apa-apa yang dia ajak aku,aku tak tolak,aku cuba fulfillkan apa yang dia nak,lagipun tu semua benda baik,sejak aku jadi sahabat baik dia,aku belajar banyak benda,rupanya islam ni tak lah rigid sangat,cuma manusia yang rigid.
Dekat sini,aku just nasihat,hargailah kawan korang sementara dia masih bernyawa, awek boleh cari,sahabat baik sukar dicari. – Insan Sedang Berubah via IIUM.

Friday, 20 January 2017

'Halalkan makan dan minum'

Tags
'Halalkan makan dan minum'
Muar: “Saya rasa nak pergi jauh,”...itu antara ayat terakhir arwah Nur Amira Izzaty Razip kepada tunangnya sebelum bas itu kemalangan, awal pagi.
Nur Amira, 22, antara 14 mangsa yang terkorban dalam nahas bas ekspres di KM137.3 lebuh raya PLUS, arah utara, berdekatan dengan kawasan rehat dan rawat Pagoh.
Tunangnya, Hary Ramlan, 26, berkata kali terakhir dia bertemu tunangnya adalah ketika mengambil tunangnya di asrama kilang tempatnya bekerja di Senai.
Katanya, dia kemudian menghantar tunangnya ke Stesen Bas Larkin, yang mahu ke Negeri Sembilan bagi menghadiri majlis pernikahan kenalannya.
“WhatsApp terakhir yang dia hantar mengatakan ‘saya rasa nak pergi jauh’. Jadi, saya pun terkejut sebab dia tak pernah berkata begitu sebelumnya kepada saya.
“Saya hantar dia pada 11.30 malam. Tunggu sampai bas dia bertolak.
“Ketika dalam bas pun dia ada meminta saya menghalalkan segala makan minumnya dan mengikhlaskan semua perkara selama lima tahun kami berkenalan.
“Nur Amira, yang ketika itu dalam keadaan teresak-esak ketika di stesen bas turut meluahkan rasa tidak puas hatinya kepada syarikat perkhidmatan bas.
“Bas itu datang lambat, sepatutnya bas sampai pada 1 pagi tetapi tiba pada 1.45 pagi dan terus bertolak kira-kira lima minit kemudian.
“Saya bekerja sebagai pemandu bas SBS di Singapura. Oleh itu, pada saya waktu rehat pemandu bas tersebut sangat singkat,” katanya.
Tambahnya, dia mendapat makluman mengenai kejadian bas daripada kumpulan WhatsApp yang memaklumkannya mengenai kemalangan tersebut.
“Pada mulanya saya tidak percaya tetapi selepas melihat nombor pendaftaran bas itu, AJC 6633 saya tahu itu bas yang dia naiki kerana tiket bas dia saya yang pegang semalam,” katanya.
Menurutnya, mereka bertunang sejak Mei tahun ini dan merancang untuk berkahwin pada Mei 2017.
Difahamkan, arwah Nur Amira ke Negeri Sembilan bersama seorang rakan sekerjanya, Allahyarham Nor Saidatul Akmal Idris, 21, yang juga maut dalam nahas itu.

KUDRAT LELAKI MANA TIDAK PERKASA,,..DIA SELALU BUAT BEGINI PADA IBUNYA..SEDIH BILA ZARINA UPLOAD VIDEO ANAKNYA PERLAKU SEDEMIKIAN..SEHINGGA BOLEH MEMATAHKAN LEHERNYA DI SEBABKAN 2 ARTIS INI

Tags
'Anak saya masih keliru'
Video membabitkan anak lelaki kedua pelakon Zarina Zainuddin yang juga seorang autisme memukul pelakon itu di dalam kereta yang tular sejak minggu lalu mendapat pelbagai maklum balas.
Kebanyakan komen menunjukkan rasa kasihan dan simpati terhadap keadaan pelakon itu yang meluahkan rasa sakit dengan tindakan anaknya, Muhammad Raizal Azrai atau Azal, 21.
Menerusi video yang dimuat di laman Instagram itu, anak Zarina bertanya kepadanya berkenaan dua selebriti wanita yang membuka tudung iaitu pelakon Uqasha Senrose dan penyampai radio Ira Mohd Amin.
Namun, kerana tidak puas hati dengan jawapan diberikan, Azal memukul Zarina sehingga mengakibatkan pelakon drama Teduhan Kasih itu menangis.
Bersama wartawan RAP, Sudirman Mohd Tahir (sudirman@hmetro.com.my), Zarina berkongsi kisah sebenar dan apa yang terbuku di hatinya membabitkan kehidupan anak kembarnya Muhammad Razil Azrai atau Azil (abang) dan Azal (adik).
RAP: Boleh anda kongsikan bagaimana perkara itu boleh berlaku?
ZARINA: Pada mulanya dia bertanya adakah sebab saya bertudung orang tak ambil saya berlakon lagi. Saya menjelaskan tak semua orang suka saya dan pada masa sama mungkin tidak ada watak yang sesuai. Saya kata, takkan nak paksa orang mengambil saya berlakon. Tapi anak saya tak faham perkara itu. Bukan apa, selama ini dia sudah biasa mengikut saya ke lokasi penggambaran. Jadi apabila saya lebih kerap berada di rumah dengan menguruskan perniagaan pulut kuning, dia jadi pelik.
RAP: Kiranya Azal kecewa dengan perkara itu?
ZARINA: Kalau ikutkan dia memang kecewa, tapi saya anggap dia tak faham. Kalau nak tahu sebelum ini dia pernah meminta saya memakai tudung dengan sempurna dan melarang saya berlakon. Jadi dalam situasi anak saya, dia masih keliru. Oleh itu saya memohon maaf bagi pihak anak saya kerana membabitkan pihak lain dalam perkara ini.
RAP: Jadi, sekarang anda memang sudah bertudung sepenuhnya?
ZARINA: Ya, seperti yang anda semua lihat di luar atau sebarang acara yang saya hadiri sebelum ini. Cuma, dalam lakonan saya masih menerima tawaran yang memerlukan saya buka tudung. Bukan apa, saya masih aktif dalam bidang ini jadi tak boleh kata tidak. Salah satu sebab lagi saya tak boleh berhenti berlakon kerana anak saya tak boleh duduk diam di rumah saja. Saya berharap peminat dan masyarakat faham. Saya berterima kasih dengan setiap nasihat dan doa yang diberikan. Bukan apa, bidang ini adalah punca pendapatan saya untuk menyara keluarga.
RAP: Bagaimana sekiranya anda tidak terbabit dengan sebarang penggambaran?
ZARINA: Azal selalu meminta saya membawanya ke lokasi penggambaran orang lain. Dia kata nak berjumpa dengan kru dan pelakon di situ. Pada usianya kini banyak benda dia nak belajar. Ada perkara saya tak boleh kata tidak. Sebabnya nanti dia memberontak dan naik angin. Apa saya boleh lakukan adalah membawanya keluar berjalan.
RAP: Sejauh mana anda menjelaskan sesuatu perkara kepada anak?
ZARINA: Apa saja persoalan yang ditimbulkan saya perlu memberi pemahaman. Saya tak boleh marah atau naik tangan. Bimbang nanti jadi perkara lain pula. Mempunyai anak sebegini seseorang perlu tahu menggunakan cara yang betul. Saya secara perlahan-lahan mengingatkan mereka apa perkara yang boleh dan tak boleh.
RAP: Selain dipukul apa lagi tindakan yang pernah dilakukannya?
ZARINA: Saya pernah dicekik. Macam yang dirakam dalam video itu, dia memang memukul saya. Kudrat lelaki memang kuat jadi saya berasa sangat sakit.
RAP: Boleh kongsikan adakah kedua-dua anak kembar anda mempunyai sikap sama?
ZARINA: Walaupun kedua-duanya autisme tetapi berbeza. Azal seorang hiperaktif tapi dia tak boleh bercakap. Walaupun mereka begitu, saya bersyukur Allah tetap mengurniakan beberapa kelebihan kepada mereka. Azal lebih berdikari orangnya, pandai membawa diri, rajin bangun pagi dan bersolat. Kalau di lokasi penggambaran, dia yang menanda skrip lakonan saya. Malah dia juga sentiasa mengingatkan saya berkenaan jadual dan keperluan yang perlu dibawa ke lokasi. Lagi satu dia mudah ingat dan kenal orang. Kalau nak tahu dia yang lebih teruja nak menghadiri apa saja majlis. Kadang saya malas nak pergi, tapi dia paksa. Azil pula masih bergantung kepada ubat. Namun saya tidak lagi mengizinkan dia mengambil ubat sekerap dulu.
RAP: Adakah mereka mempunyai kawan?
ZARINA: Tidak ada sebab tak ada siapa nak berkawan dengan mereka. Jadi saya yang menjadi kawan mereka. Saya perlu sentiasa ada bersama mereka pada setiap masa.
RAP: Pernah terasa hati apabila ada yang mengejek atau memarahi anak anda?
ZARINA: Saya nak kongsikan, pada usia mereka sekarang banyak perkara yang mereka nak cuba lakukan. Sama seperti budak remaja lain. Cuma perilaku mereka berbeza. Sehinggakan kalau di luar ada yang menganggap anak saya gila. Tak terkecuali ada yang memarahi saya kononnya tak pandai menjaga anak. Dalam keadaan begitu saya tak tahu nak memberi reaksi apa. Ada ketika saya menjelaskan keadaan mereka kerana masih ramai tak mengetahui anak sebegini mempunyai sikap sebegitu. Sebaliknya lebih suka berfikiran negatif dan menyalahkan ibu bapa. Kadang-kadang saya hanya berdiam dan menangis.
RAP: Boleh kongsikan perkembangan terkini?
ZARINA: Buat masa sekarang saya terbabit dalam drama Misteri Wan Peah dan baru selesai menjalani penggambaran drama Raisha. Kedua-dua drama ini untuk tayangan TV3. Selain itu saya masih meneruskan perniagaan pulut kuning dan rendang.

FUHHH BOLEH TAHAN JUGA BESARNYA BIAWAK GERGASI CUBA BAHAM SEKOR KAMBING DARA.

Tags
Besarnya biawak...
FUHHH BOLEH TAHAN JUGA BESARNYA
BIAWAK GERGASI CUBA BAHAM SEKOR KAMBING DARA.
Batu Gajah: Bomba berjaya menangkap seekor biawak sepanjang tiga meter yang berada dalam sebuah garaj kereta sebuah rumah di Taman Desa Sentral, di sini, hari ini.
Dalam kejadian 12.30 tengah hari itu, Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Batu Gajah menerima panggilan daripada pemilik rumah yang ternampak biawak berkenaan di bawah keretanya.
Ketua Operasi BBP Batu Gajah Pegawai Bomba Kanan II Mohd Isa Zainal berkata, dia bersama tujuh anggota yang tiba mendapati biawak itu masih berada di bawah kereta berkenaan.
"Pemilik rumah cuba menghalau biawak itu namun ia tidak berganjak.
“Bomba menggunakan dua tali penjerut dan berjaya menangkap reptilia itu walaupun ia amat agresif," katanya ketika dihubungi.
Mohd Isa berkata, biawak terbabit kemudian dilepaskan di kawasan yang jauh dari penempatan bagi mengelak ia datang ke rumah orang ramai.

YA ALLAH KEJAMNYA..3 FOTO YG AMAT MENGERIKAN BILA IBU DAN ANAK DI CEKIK LALU MAYAT DI BENAM KE DALAM SELUT DAN DI BUNGKUS DENGAN GUNI

Tags
YA ALLAH KEJAMNYA..3 FOTO YG AMAT MENGERIKAN BILA IBU DAN ANAK DI CEKIK LALU MAYAT DI BENAM KE DALAM SELUT DAN DI BUNGKUS DENGAN GUNI


Sungailiat, Bangka: Ibu dan anak dibunuh dengan dicekik sebelum mayat mereka disumbat dalam guni dan dibenam di dalam lumpur di kawasan bekas lombong bijih timah, di Desa Rebo, di sini.
Mayat mereka ditemui semalam selepas dipercayai dibunuh dua hari sebelum itu.
Mangsa dikenal pasti sebagai Imelda (32) dan anak perempuannya, Aura berusia lingkungan 6 tahun.
Suspek yang membunuh dua beranak itu sudah ditahan dan berasal dari daerah sama.
Difahamkan, suspek menculik dua beranak itu dan meminta sejumlah wang tebusan sebelum membunuh mereka.
Usaha mengesan mayat mereka sedikit sukar kerana dibenam dalam lumpur secara berasingan, namun polis berjaya menemukannya sebelum mayat dibawa ke hospital Sungailiat.

KEPALA MAYAT DI JADIKAN DINDING PERHIASAN..BILA DI ZOOM 2X RUPA-RUPANYA RUANG ATAS DI BUAT DARI KULIT-KULIT MANUSIA KETIKA PERANG BALKAN 26 TAHUN YG LALU

Tags
Tarikan dunia bawah tanah
Daripada tinggalan rangka enam juta penduduk asal Paris hinggalah ke taman tema yang berada jauh di dalam lombong garam tertua di dunia. Itulah antara tarikan yang tersembunyi di dalam bawah bumi.
MailOnline Travel menyusun lokasi menarik di bawah bumi meliputi dunia ngeri di bawah tanah di Australia sehingga ke neon trampolin dan slaid di Wales.
Catacombs - Paris, PerancisM
Kubur bawah tanah ini memiliki khazanah tinggalan rangka lebih enam juta orang yang dipindahkan ke sini antara tahun 1785 hingga 1860 selepas tanah perkuburan di bandar raya itu penuh.
Anda perlu melihat dengan teliti jika ingin memasuki salah satu pintu kabur di Paris, Perancis. Jika berjaya menjumpainya, ia akan mendedahkan dunia bawah tanah gelap, lembap dan terowong sempit yang mempunyai sejarah menarik.
Di bawah kota cahaya yang dihuni 12 juta penduduk tersimpan tinggalan jutaan rangka manusia.
Kubur bawah tanah Paris adalah rangkaian 321.8 kilometer gua lama, terowong dan kuari. Kebanyakannya dipenuhi tengkorak dan tulang.
Majoriti pelawat melawat kubur bawah tanah ini pada waktu siang, namun dua pelancong berani dibenar bermalam di suite utama mengerikan secara percuma sempena sambutan Halloween.
Pasangan itu menyertai lawatan peribadi ke jalan berselirat yang dipenuhi tulang dan tengkorak pada waktu malam sambil menikmati pengalaman menakutkan diiringi gesekan biola dan pencerita mengenai kisah legenda beberapa kubur bawah tanah sebelum mereka tidur di samping mayat Jean de la Fontaine, Charles Perrault dan Francois Rabelais.
Bounce Below - Llechwedd Slate Mine, utara Wales
Taman trampolin bawah tanah terbesar di dunia terletak di dalam gua yang saiznya dua kali ganda daripada gereja St Paul.
Tiga set trampolin gergasi berada dalam gua batu loh Llechwedd iaitu bekas lombong Victorian di Blaenau Ffestiniog.
Bounce Below boleh dimasuki dengan kereta api dan setiap trampolin berukuran 18.288 meter, justeru ia bukan untuk mereka yang gayat.
Salina Turda - Durgau-Valea Sarata, Romania
Sebuah taman tema bawah tanah tersembunyi di dalam lombong garam tertua di dunia.
Lombong ini digali ketika zaman pertengahan bagi mendapatkan garam perubatan, tetapi hari ini kompleks lombong garam Salina Turda menjadi taman tema yang menempatkan roda ferris, teater, lorong boling, padang golf mini dan tasik bawah tanah yang disediakan bot.
Lombong paling dalam berukuran 120 meter di bawah tanah. Jika buruh sebelum ini berhempas-pulas menggali garam sebelum menariknya ke permukaan, kini orang ramai boleh menikmati keindahan gua itu dengan menaiki tarikan binaan bijak.
Cu Chi Tunnels - Ho Chi Minh, Vietnam
Terowong Cu Chi terletak kira-kira 40 kilometer di luar bandar raya Ho Chi Minh. Ketika Perang Vietnam, gerila Viet Cong bersembunyi di dalam terowong sepanjang 321 kilometer itu dari tentera Amerika Syarikat.
Terowong gelap itu digunakan sebagai kediaman, hospital, laluan bekalan dan stor semasa perang.
Pintu masuk lorong bersaiz badan lelaki. Ia terletak tersembunyi di bawah pelepah kelapa sawit. Pada hari ini, ia dibuka untuk pelancongan selepas tidak lagi digunakan antara tahun 1955 hingga 1975.
Cabinet War Rooms - London
Bekas Perdana Menteri Britain Winston Churchill memberi arahan kepada ahli politiknya dari kubu ini sewaktu Perang Dunia Kedua. Beliau turut makan malam bersama isterinya Clementine dan kawan rapat, Menteri Penerangan, Brendan Bracken di sini.
Walaupun tidak suka berada di situ kerana mahu mengekalkan profil tinggi sebagai pemimpin perang, beliau terpaksa bermalam di kawasan bawah tanah ini apabila penasihat tentera memberitahu terlalu berbahaya untuknya kembali ke kediaman rasmi Perdana Menteri di 10 Downing Street.
Bilik itu hanya satu pertiga daripada keseluruhan 3,000 meter persegi kompleks bawah tanah yang digunakan Churchill dan anggota Kabinetnya dari tahun 1940 hingga 1945.
Artifak di dalam bilik itu masih dikekalkan sehingga ke hari ini termasuk peta besar dan kerusi berpusing Churchill.
Coober Pedy - Australia selatan
Pelancong berpeluang melangkah ke dunia ngeri hidupan bawah tanah yang memperlihatkan penduduk tempatan membina rumah dan menjalankan perniagaan di bawah batuan tanah liat berkapur di pedalaman Australia.
Bandar perlombongan Coober Pedy mempunyai gereja, muzium, galeri seni, restoran, bar malah hotel untuk pelancong yang mahu merasai pengalaman kehidupan bawah tanah.
Seramai 3,500 penduduk tinggal di dalam gua yang dikorek tetapi memiliki kemudahan sama seperti rumah di atas tanah termasuk almari pakaian, dandang api, dapur moden dan televisyen.
Bandar ini terkenal sebagai pembekal utama permata opal (baiduri) yang menjadi sumber pendapatan utama penduduk.
Salt Cathedral - Cundinamarca, Colombia
Membina gereja berukuran 179.832 meter di bawah tanah mungkin tidak popular tetapi itulah yang berlaku di dalam lombong garam di Colombia.
Kini menjadi tarikan pelancong, lombong di Nemocon, Cundinamarca ini terletak kira-kira 93.342 kilometer dari ibu negara Colombia, Bogota dan berusia lebih 500 tahun.
Ukiran garam dan laluan sejauh 4.87 meter menghiasi gereja yang menerima lebih 3,000 pengunjung setiap Ahad.
Lombong garam Wieliczka - Poland
Lombong garam Wieliczka menjadi tarikan utama pelancong di Poland yang mempunyai ratusan terowong.
Sanatorium (tempat untuk rawatan perubatan dan pemulihan) terletak di bawah tanah dan sering dikunjungi penghidap asma kerana ia bebas daripada pencemaran udara dan alergen.
Selain sanatorium, lombong garam ini juga menempatkan gereja, dewan tarian, restoran dan pelbagai kedai yang semuanya diukir daripada batu garam pejal.
The Vaults - London
Mengintegrasikan sejarah menarik pusat bandar ini ke ruang acara yang lebih menarik, The Vaults berperanan sebagai tuan rumah kepada beberapa persembahan teater bukan konvensional, panggung wayang, golf dan acara malam.
Jauh di dalam terowong di bawah stesen Waterloo, panggung The Vaults mempunyai 176 kerusi dan terletak di ruang terbengkalai yang menyebabkan sebahagian besar lokasi itu kelihatan mengerikan.
Teater, galeri dan dapur terletak di bawah bandar raya yang sentiasa sibuk itu.

'Takde betina lain ke sampai betina (isteri) aku juga kau nak?' - Dak Wicet

Tags



Apalah nasib si isteri yang mempunyai suami yang gemar bertindak membabi buta seperti ini. Gara-gara tersalah baca nama, seorang runner bernama Fard atau nama penuhnya, Muhammad Fard Osman, dimaki hamun pada awal pagi semalam. 
"Dia yang salah baca, lepas itu saya pula yang kena maki sebakul. Siapa Farid yang dia maksudkan? Kenapa Farid kacau isteri dia? 
"Apa jadah saya nak kacau isteri orang, tiada masa nak buat semua itu. Dia tak tahu agaknya saya ini pakar motivasi yang tak bertauliah, kan dah kena ceramah. Lebih baik saya fikir macam mana nak dapatkan gelaran Doktor tanpa ada PhD daripada kacau isteri dia," seloroh Fard. 
Perkongsian Fard itu viral di media sosial dan kini dikongsi seramai 5,093 pengguna Facebook dan 8,300+ likes. 
Tanpa sebarang pembuka kata mahupun pengenalan, lelaki itu terus melemparkan kata-kata caci maki terhadap Fard dan mendakwa dia telah menganggu isterinya. 

"Ko pehal ganggu bini aq?! Ko xpyh nk jd pnasihat hbngan org la baruahh!! Aq tau nk jge bini aq tu. Ko dok mne? Aq nk lnggar ko. pe xde btine laen ke smpi btine aq jgk ko nak?! Sial la ko nie," kata lelaki itu yang dipercayai berusia awal 20'an dan berkemungkinan besar merupakan 'WeChat' berdasarkan penggunaan singkatan perkataan yang agak keterlaluan sehingga memeningkan kepala orang ramai untuk menterjemahnya.
Bagaimanapun, Fard menafikan dakwaan lelaki itu dan memberi ayat berikut, "Saya tahu saya hensem tapi tak ada sampai tahap nak kacau isteri orang," selorohnya. 
Enggan percaya dengan penafian itu, lelaki terbabit kemudian berkata isteri dia dah ceritakan segala-galanya dan menuduh Fard sebagai punca dia tidak dilayan oleh isterinya. 
"Bini aq da citer sume la kat aq baruah!! Ptt la die mkin xlyn aq, rpe nye ko punce sume nie. Farid, Farid, ko nk bdalih pe lg??
"Bini aq da ckp yg ko byk suruh die g mntak cerai kat pjbt agme. Woi hal aq laki bini ko xpyh sbuk! Aq mntk no tepon ko die xbg. Ha aq sendri amik dlm tepon die. 'Runner Farid' die smpan dlm tepon die. Runner knon, puihh. Runner xde msa dpn nk gnggu btina aq pehal!!" katanya. 



Yang seterusnya? 


Menyedari dirinya tersilap memaki hamun orang, lelaki itu minta maaf. Namun sudah terlambat kerana Fard bertubi-tubi memberikan ceramah percuma lelaki itu. 
Mungkin tidak tahan dengan ceramah 'pedas' yang disampaikan oleh Fard, akhirnya lelaki itu terpaksa menyekat nombor Fard dari terus 'mengajarnya'.

(VIRAL) Kaki, tangan dan mulut 3 kanak-kanak taska diikat kerana enggan tidur !!

Tags
KAJANG, SELANGOR - Gambar tiga kanak-kanak diikat kaki, tangan dan mulut menggunakan kain, viral di media sosial semalam mencetuskan pelbagai reaksi netizen, lapor Harian Metro.
Menurut individu yang memuat naik gambar berkenaan, kejadian dera itu berlaku di sebuah taska di Seksyen 15, Bangi. 
Ketua Polis Daerah Kajang Asisten Komisioner Othman Nanyan mengesahkan menerima laporan berhubung kejadian itu semalam. 
"Setakat ini, pihak kami belum dapat mengesahkan kesahihan gambar yang tersebar. Siasatan lanjut akan dijalankan mengikut Seksyen 31 (1) Akta Kanak-Kanak," katanya. 
Berdasarkan sumber yang dipercayai bekas pekerja taska tersebut yang bertanggungjawab memuat naik gambar berkenaan meminta orang ramai menyebarkan kejadian penderaan kanak-kanak yang didakwa berlaku di sebuah taska di Seksyen 15, Bangi. 
Individu berkenaan juga meminta agar ibu bapa lebih berhati-hati memilih tempat selamat untuk menghantar anak mereka.

"Hari ini saya dibelasah.. Saya Harap mereka akan dapat hukuman setimpal dengan apa yang mereka lakukan pada saya !!"-mangsa

Tags
AMPANG - Susulan kejadian seorang pemandu lori dibelasah lima lelaki dipercayai pengawal peribadi kepada individu bergelar datuk 14 Januari lalu di Bukit Antarabangsa, polis kini sedang giat mengenal pasti kesemua suspek. 
Timbalan Ketua Polis Daerah Ampang Jaya Superintendan Mohd Zaid Hassan berkata kepada Harian Metro, pihaknya dimaklumkan mengenai pergaduhan tersebut yang berpunca dari insiden perlanggaran membabitkan dua kenderaan. 
"Walaupun kedua-dua pihak bersetuju untuk menyelesaikan masalah itu sesama mereka, tetapi pihak polis akan membuka kertas siasatan berdasarkan laporan yang dibuat oleh pengawal keselamatan pangsapuri tersebut. 
"Siasatan akan dilakukan mengikut Seksyen 147 Kanun Keseksaan kerana merusuh," katanya yang juga memaklumkan pihaknya belum membuat sebarang tangkapan berhubung kejadian itu. 
Polis akan meneliti rakaman kamera litar tertutup (CCTV) yang terdapat di kawasan kejadian bagi mengenal pasti suspek yang terlibat.  
Berdasarkan keterangan dari pengawal keselamatan warga Nepal, Adhikari Dilli Ram, 28, berkata, mangsa, Nasrul Faiz Zulfahmi, 25, yang memandu lori berwarna merah datang menghantar roti dan air jus di mini market kondominium tersebut. 
20 minit kemudian, sebuah kereta Mercedes Benz yang dinaiki oleh tiga lelaki Melayu dan seorang lelaki India meletakkan kenderaannya di bahagian drop off, di belakang lori tersebut untuk menghadiri majlis. 
Pemandu lori yang telah selesai menghantar barang ingin beredar dan secara tiba-tiba semasa berundur, dia telah terlanggar bahagian hadapan kereta Mercedez tersebut sehingga mencetuskan pertengkaran dan pergelutan di antara kedua-dua pihak. Kejadian itu juga menyebabkan 4 lagi lekaki yang tidak dikenali masuk campur membelasah pemandu lori berkenaan. 

Hasil siasatan awal mendapati, Nasrul menyatakan berlaku sedikit salah faham di antara dia dengan pemandu Mercedez berkenaan sehingga mencetuskan pergaduhan yang menyebabkan kedua-dua mereka mengalami kecederaan. 
Namun selepas kejadian itu reda, kedua-dua belah pihak telah bersetuju untuk menyelesaikan masalah tersebut dengan baik dan segala kos kerugian yang dialami oleh pemilik Mercedez itu akan ditanggung oleh majikan Nasrul. Kos rawatan Nasrul juga akan ditanggung oleh majikannya, manakala kos rawatan pemandu itu akan ditanggung sendiri. 
Difahamkan juga, kedua-dua pihak tidak membuat laporan polis kerana menganggap kejadian itu telah diselesaikan dan mendapat persetujuan dari kedua-dua belah pihak.

'Saya Parking Hanya 3 Kotak Sebelah Guard!' - Lelaki Ini Bongkar Sindiket Rosakkan Kereta Di KTM Salak Selatan

Tags

'Saya Parkir Hanya 3 Kotak Sebelah Guard!' - Lelaki Ini Bongkar Sindiket Rosakkan Kereta Di KTM Salak Selatan

'Saya Parkir Hanya 3 Kotak Sebelah Guard!' - Lelaki Ini Bongkar Sindiket Rosakkan Kereta Di KTM Salak Selatan

'Saya Parkir Hanya 3 Kotak Sebelah Guard!' - Lelaki Ini Bongkar Sindiket Rosakkan Kereta Di KTM Salak Selatan


Dari aduan yang diterima;
Assalamualaikum. Mohon sebarkan kepada orang awam untuk peringatan. Kejadian ini berlaku pada hari sabtu 7 Januari yang lalu di KTM Salak Selatan.

loading...

Saya menasihatkan kepada orang awam untuk tidak meletak kenderaan anda di KTM Salak Selatan kerana ada satu kumpulan/sindiket yang buat kerja khianat pada kenderaan di sana. Hari tu saya nak masuk KL dan meletak kereta di situ dengan bayaran RM3/per day lebih kurang jam 2 petang.
Saya kembali lebih kurang jam 930 malam dan bila nak start enjin kereta, tak boleh start. Walhal saya yakin bateri okay dan saya baru lepas servis kereta 2 hari sebelum tu. Tiba2 ada seorang ni datang dan offer untuk bantu. Bila dia kata dia nak ambil alat2 dia, saya terus tolak dengan cara baik dan saya cakap saya dah call kawan saya (walhal saya tak sempat pun call sape2 sebab baru sangat jadi)
Masa tu saya dah mula syak. Dia keep on nak tolong. Try to hard sangat. dia cakap dia pomen la ada bengkel la. Tapi saya tetap tolak. Kemudian lepas dia balik, saya perasan kawasan parkir takde pengawal. Lengang takde orang. Jam dah pukul 10 dan KTM pun dah last train. Kemudian saya balik rumah dulu dengan bantuan orang lain sebab abang ipar saya akan datang esok.
Esoknya abg ipar saya datang dan tengokkan kereta. Abg ipar sy pun tak pasti apa masalah sebab tengok semua ok. Jadi saya decide untuk minta tolong abang pomen yang servis kereta saya kelmarin. Abg tu setuju dan ikut sekali. Lama abang ni cari punca. Lebih kurang sejam. Macam2 benda dia syak sampai syak kunci kereta sebab saya baru tukar kunci baru.
Sampailah abang tu check bawah kereta, terus dia cakap ni ada orang sabotaj. Rupa-rupanya tali sensor kereta saya dipotong! Dipotong cantik ok. Macam guna cutter. Allah. Saya terus terfikir orang semalam. Nak tak nak memang kena ganti tali tu. Jadi dengan rasa sadis di tengah bulan ni saya meng-iakan aje untuk tukar. Abang pomen cakap dia tak syak benda ni yang punca sebab benda ni susah nak rosak. Dan memang orang aim benda ni sebab hanya tunduk bawah kereta dan potong!
Jadi, pengajaran di sini untuk masa depan, janganlah parkir kat sana lagi sebab saya yakin kerja khianat ni team2 yang melepak dekat KTM tu. Kalau nak tahu team yang mana, senang je korang pegi la KTM tu tengok ada geng2 ni duduk melepak sebelah post guard. Dan, guard pun duk melepak sekali ok!
Saya parkir tu hanya 3 kotak sebelah post guard. Bukannya saya letak kat ceruk sampai orang tak boleh nampak. Satu lagi, masa saya sampai malam tu on the way pergi kereta, team2 tu ada lagi tengah melepak situ. Bila saya dah start kereta, saya perasan semua takde kecuali yang datang nak tolong saya tu. Semua dah balik agaknya, Jadi, kalau masa saya sampai diorang masih ada kat sana, mesti diorang potong pun waktu diorang ada kat situ kan? So, tak boleh timbul isu ada orang potong sebab takde orang atau kawasan lengang sunyi takde orang. Sah2 diorang ada kat situ.
Masa abang pomen tengah baiki pun, team2 dia ada tapi dalam 2-3 orang je termasuk guard. diorang tengok-tengok je saya dan senyum-senyum, Sakit hatinya rasa.
Untuk pengajaran masa depan kalau nak sangat naik KTM, minta la sape2 hantar ke KTM atau naik Uber je pergi KTM. Tak perlu la nak letak kereta situ walaupun motosikal. Saya kesal sebab saya bayar parking dan kawasan berpagar pulak tu. Bukannya saya parkir mana mana hala.
Ini semua pengajaran.
Hati-hati ok!